Omet navegació

5.8. Consell Consultiu de les Illes Balears

Una vegada emès l’informe de la Direcció General de Relacions amb el Parlament, s’ha de sol·licitar el dictamen corresponent al Consell Consultiu (articles 3, 18, 24 i 25 de la Llei 5/2010, de 16 de juny, del Consell Consultiu de les Illes Balears, i 59.3 de la Llei 1/2019), mitjançant el president de les Illes Balears, quan es tracti d’avantprojectes de llei elaborats pel Govern en compliment de les previsions expressament establertes en l’Estatut d’autonomia (llevat de la llei de pressuposts) o projectes de legislació delegada. El Consell Consultiu ha de resoldre les consultes en el termini d’un mes des de la recepció de la corresponent sol·licitud de dictamen (30 dies hàbils en projectes de legislació delegada i projectes de llei en els quals el dictamen no és preceptiu (abans 40 dies, modificació introduïda per la disposició final primera de la Llei 1/2019).16

Si el Consell Consultiu considera incomplet l’expedient, pot sol·licitar, mitjançant el seu president o presidenta, que es completi amb la documentació addicional. En aquest cas, s’interrom el termini fins a la recepció íntegra de la documentació sol·licitada. Quan es rep la documentació íntegra, s’inicia novament el termini que té el Consell Consultiu per emetre el dictamen. D’altra banda, en supòsits de gran complexitat, el Ple del Consell Consultiu pot ampliar el termini establert fins a trenta dies hàbils més, per resolució motivada, que s’ha de notificar a qui hagi sol·licitat el dictamen.

Les disposicions sobre assumptes dels quals ha informat el Consell Consultiu han d’expressar si s’adopten de conformitat amb el seu dictamen o se n’aparten. En el primer cas, s’ha d’emprar la fórmula «d’acord amb el Consell Consultiu»; en el segon, «oït el Consell Consultiu».

En tot cas, els assumptes sobre els quals el Consell Consultiu emeti un dictamen no poden ser tramesos per a informe a cap altre òrgan, organisme o institució de la Comunitat Autònoma o de l’Estat. No obstant això, l’òrgan consultant pot sol·licitar l’ampliació del dictamen, que seguirà els tràmits d’una sol·licitud, i igualment es pot sol·licitar l’aclariment de les conclusions, en el termini de cinc dies.

Una vegada dictada la disposició o resolució objecte de dictamen, l’òrgan competent n’ha de donar compte al Consell Consultiu en el termini de quinze dies.

En els supòsits de dictàmens preceptius sobre projectes de disposicions reglamentàries17 (per tant, no s’exigeix en el supòsit de normes amb rang de llei), si després de l’emissió del dictamen del Consell Consultiu els projectes esmentats són objecte de modificacions substancials que introdueixen nous continguts que no responen als suggeriments o propostes efectuades pel Consell o les supera, s’ha de fer una nova consulta sobre els canvis introduïts.
 


 
16Així mateix, i com a novetat, ja en l’àmbit reglamentari estableix que no és necessari que siguin objecte de dictamen, a més dels prevists abans, dos supòsits nous:
b) Els projectes d’ordre de conseller que es limitin a desplegar el contingut de decrets que ja hagin estat objecte de dictamen.
d) Els texts consolidats de caràcter reglamentari, excepte els harmonitzats en els termes que preveu l’article 62.4 de la Llei del Govern de les Illes Balears.

17 Així, el Dictamen núm. 14/2011, relatiu al Projecte de decret pel qual s'estableixen les disposicions generals necessàries per facilitar la llibertat d’establiment i de prestació de serveis turístics, la regulació de la declaració responsable i la simplificació dels procediments administratius en matèria turística.