Omet navegació

Organismes autònoms

La normativa estatal qualifica els organismes autònoms i les entitats públiques empresarials com a organismes públics vinculats o dependents de l’Administració General de l’Estat. La normativa autonòmica els qualifica d’organismes públics de naturalesa institucional amb personificació pública.

Els organismes autònoms són ens de dret públic que es regeixen pel dret administratiu i desenvolupen activitats pròpies de l’Administració pública (activitats de foment, prestacionals, de gestió de serveis públics, de producció de béns d’interès públic).

El personal al servei dels organismes autònoms pot tenir la condició de personal funcionari o laboral. Al personal al servei dels organismes autònoms de la CAIB li és aplicable la legislació autonòmica de funció pública en els mateixos termes que al personal al servei de l’Administració de la CAIB.

Els actes i les resolucions dels òrgans dels organismes autònoms s’han de regir per les regles corresponents previstes en la legislació reguladora del règim jurídic i del procediment administratiu en l’àmbit de l’Administració de la CAIB.

Els organismes autònoms es troben adscrits a una conselleria determinada. Aquesta, en execució de programes específics, encarrega a l’organisme autònom el desenvolupament de les activitats corresponents. Dins de la nostra Administració podem destacar els organismes autònoms següents: l’Escola Balear d’Administració Pública, l’institut Balear de la Dona i el Servei d’Ocupació de les Illes Balears.

Ateses les característiques, les funcions que desenvolupen, les potestats administratives que exerceixen, així com el règim de selecció o adscripció de personal dels organismes autònoms, els serveis prestats en aquest tipus d’ens es reconeixen a efectes de triennis. És a dir, es troben dins l’àmbit d’aplicació de la Llei 70/1978.