Omet navegació

a. La gestió del temps: conceptes i mites

Imatge

La gestió del temps és el procés de planificar, organitzar i controlar el temps dedicat a activitats específiques: és la capacitat d’utilitzar el temps que tenim en un dia de manera productiva i eficaç.

La gestió del temps en l’àmbit organitzatiu consisteix a organitzar el temps i les activitats de manera que ens ajudi a identificar el malbaratament de temps, avaluar-lo i reduir-lo.

El fet de treballar en mobilitat, i que hi hagi dies en què el nostre context de feina sigui un altre de diferent de l’habitual, pot influir en la manera com gestionem aquest temps, especialment si és un context on, fins ara, hi fèiem una altra activitat ben diferent, com ara casa nostra.

En general, la gestió del temps és crucial per poder fer la nostra feina, tot i que també és crucial per ajudar-nos a treure el màxim profit del temps de què disposem per a la nostra vida personal.

Creieu que el fet de treballar part del temps des d’una ubicació diferent del de la resta de l’equip pot comportar alguna diferència específica en relació amb la gestió del temps? Quina?

El concepte més important de la gestió del temps són les prioritats.

De fet, la gestió del temps, en termes generals, gira al voltant de:
- Definir prioritats.
- Maximitzar el temps que dediquem a les prioritats.
- Reduir el temps que dediquem a activitats no prioritàries.

La priorització ens pot plantejar dificultats addicionals quan ens trobem en un context nou, en què hi ha altres activitats afegides a les laborals, si més no potencialment, que poden competir per la nostra atenció.

Tanmateix, malgrat que el terme és gestió del temps, en rigor el temps en si no es pot gestionar perquè és un component fix, amb unes característiques molt particulars:
- És un recurs atípic.
- És un recurs valuós, indispensable.
- És un recurs equitatiu, socialitzat.
- És un recurs escàs, inelàstic.
- No es pot substituir.
- No és recuperable.
- No és emmagatzemable.
- No es pot comprar.

Per bé que sembla una obvietat, el fet que no gestionem el temps sinó a què dediquem la nostra atenció, és un concepte que anirà apareixent al llarg del curs. Per això cal estar atents al risc afegit que en mobilitat pot comportar els focus d’atenció addicionals i la importància, que anirem veient en tot el curs, d’establir un cert ordre i criteris per gestionar millor el nostre temps.

Per tant, per practicar la gestió del temps de manera reeixida, haurem de desenvolupar i tenir cura d’un conjunt adequat d’habilitats, entre les quals s’inclouen:
- Prioritzar les tasques.
- Assignar tasques de manera efectiva.
- Fixar i assolir objectius.
- Prendre decisions eficients.
- Gestionar les reunions.
- Gestionar els projectes.
- Elaborar plans diaris, setmanals, mensuals i anuals.
- Analitzar i resoldre problemes.
- Planificar i coordinar esdeveniments.
- Treballar en equip de manera eficient.

Quines d’aquestes habilitats ja teniu més per la mà? En quines creieu que podríeu millorar? Quines penseu que us poden ajudar més en una situació de treball a distància?