Omet navegació

i. Causes internes

Imatge

Un estudi de la Universitat del País Basc posa de manifest que els mals hàbits de vida comencen a aparèixer durant els primers anys de l'adolescència, entre els 12 i els 13 anys. Un cop són presents, s'enforteixen i resulten més difícil canviar-los.

La veritat és que els hàbits que es desenvolupen en el començament de l'adolescència causen un impacte molt significatiu en l'ús i la gestió del temps, i repercuteixen en aspectes fonamentals per a l'èxit professional com l'eficiència, la productivitat o la capacitat per establir prioritats, tot i que per sort es pot treballar per canviar-los.

Entre les causes internes més habituals que influeixen en la gestió del temps, destaquen:
- El llegat de l'adolescència i la manera com ens hem acostumat a fer les coses.
- L'estrès, que moltes vegades és la causa d’una presa de decisions ineficient.
- El desconeixement causat per la manca de procediments i protocols que serveixin de guia per optimitzar els processos.
- La manca d'habilitats de planificació.

Si els hàbits negatius afecten la capacitat per gestionar el temps, cal provar de reconduir-los per, progressivament, optimitzar la manera d'abordar les tasques. Reconèixer el problema és el primer pas i per a això pot resultar interessant una presa de contacte amb els mals comportaments que més sovint atempten contra la productivitat, dels quals hem parlat abans i ara refresquem de manera sintètica:

  • Acumular massa compromisos.
  • Manca d’ordre.
  • No prevenir les distraccions ni posar-hi remei per evitar-les.
  • Deixar les coses a mitges.
  • Ajornar-les de manera indefinida.
  • No saber establir prioritats.
  • No saber distingir el que és important del que és urgent.

En situació de teletreball, es fa més rellevant la importància de reconduir aquests hàbits, que ens poden portar a una sobrecàrrega. De fet, hi podem arribar des de la millor de les intencions: des de la voluntat, precisament, d'avançar feina, en realitat podem caure amb facilitat en deixar coses a mitges, prioritzar activitats que no corresponen a l’horari laboral i tenir motius addicionals de distracció.

Establir nous hàbits en la manera d’organitzar la nostra activitat que ens portin a un ordre nou en els nostres diferents rols, és un procés que pot portar un temps i que a la llarga ens farà augmentar la satisfacció amb la nostra situació de teletreball, i també la de la resta de persones del nostre equip.

Los malos hábitos se establecen a los 16 años.