Omet navegació

10. Efectes en la retribució de la carrera professional horitzontal en els supòsits de canvis de cos, escala, especialitat o categoria professional

Com ja s'ha explicat abans, la carrera professional es fa en un cos, escala o categoria professional, si bé això no ha de ser un obstacle per progressar tant econòmicament com administrativament quan s'aprova una oposició en un altre cos, escala o categoria professional.

Per aquest motiu, l'Acord de gener de 2018 estableix una salvaguarda dels drets retributius derivats del nivell assolit en un cos, escala o categoria professional quan s'accedeix a un altre, sigui per promoció interna o per torn lliure.

1. Accés a un cos, escala o categoria professional dins el mateix grup de titulació

L'Acord de gener de 2018 estableix els punts següents:

8.1. Quan el personal funcionari de carrera de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears accedeix ―per promoció interna o per torn lliure― a un altre cos o escala del seu grup de titulació i té reconegut un determinat nivell de carrera professional, ha de continuar percebent el complement de carrera corresponent al seu grup de procedència, i accedirà als següents nivells de carrera horitzontal des del nou cos o escala.

8.2. Quan es tracti de personal laboral fix que, d'acord amb l'article 69 de la Llei 3/2007, accedeix ―per promoció interna o per torn lliure― a cossos o escales de personal funcionari del mateix grup de titulació així com a altres categories laborals incloses dins el mateix grup de titulació pel procediment de promoció interna, s'ha d'aplicar el mateix criteri que en el punt anterior.

No té cap efecte sobre les retribucions, ja que, com que són per grups de titulació i no hi ha canvi de grup, el personal continua progressant des d'on estava.

Un exemple d'aquest supòsit seria una persona del cos administratiu de la CAIB que aprova un procés selectiu per promoció interna horitzontal al cos d'ajudant facultatiu, ambdós dins el grup de titulació C1.

2. Accés a un cos, escala o categoria professional d'un grup superior al d'origen

L'Acord de gener de 2018 estableix els punts següents:

7.4. El personal que accedeixi pel procediment selectiu de promoció interna a un cos o escala d'un grup o subgrup o una categoria professional superior a la que tenia, ha d'iniciar la carrera professional en la nova situació adquirida. Això no obstant, continuarà percebent les retribucions corresponents al complement de carrera de la categoria anterior fins que se'n produeixi l'absorció pel reconeixement dels nivells corresponents a la seva nova situació.

9.1. Quan el personal funcionari de carrera de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears accedeix -per promoció interna o pel torn lliure- a un altre cos o escala integrat en un grup de titulació superior, ha d'iniciar el progrés des del nivell I del nou grup, sempre que tengui almenys el nivell I reconegut en el cos, escala o categoria d'origen.

9.2. Quan es tracti de personal laboral fix que accedeix ―per promoció interna o per torn lliure― a cossos o escales de personal funcionari de grups de titulació superior o a categories laborals incloses dins grups de titulació superior al de la categoria professional, s'ha d'aplicar el mateix criteri que en el punt anterior.

9.3. Els empleats a què es refereix aquest article continuaran percebent la diferència entre el nivell I d'origen i la resta de nivells reconeguts en el cos, escala o categoria professional d'origen i aquests s'aniran substituint pels que es reconeguin en el nou cos o escala. En cap cas es pot percebre més d'un complement de carrera del mateix nivell encara que sigui de diferents grups de titulació.

En el supòsit de canvi de grup de titulació s'estableixen les garanties retributives següents:

  • Si en el cos, escala o categoria professional d'origen ja es disposava d'almenys el nivell I de carrera, es reconeix automàticament en nivell I de carrera del nou cos, escala o categoria, i es deixa de percebre el nivell I del d'origen.
  • Si es disposa de més d'un nivell de carrera reconegut en el cos, escala o categoria d'origen, s'ha de fer el càlcul següent:
    • A la quantia que es retribuïa la carrera en el cos, escala o categoria professional d'origen s'ha de restar el nivell I. La quantia restant es converteix en un complement de carrera professional transitori que va minvant a mesura que es reconeixen nous nivells de carrera en el cos, escala o categoria professional en el qual s'ha promocionat.
    • A més del punt anterior, la persona que ha promocionat comença la carrera professional des del nivell I en el moment de la presa de possessió.
    • Passats cinc anys des de l'adquisició del nivell I -en aquest cas, des de la presa de possessió al nou cos, escala o categoria professional-, i mentre compleixi els requisits establerts per passar de nivell, passa a nivell II del nou cos, escala o categoria professional, i el complement de carrera professional transitori que s'ha esmentat abans minva amb la resta a la quantia existent del nivell II de carrera, si el tenia reconegut, en el cos, escala o categoria professional d'origen, i així successivament.