Omet navegació

4.1. Característiques

Les característiques de la carrera professional horitzontal de la CAIB són les següents:

a ) És voluntària. Correspon al personal inclòs dins l'àmbit d'aplicació decidir si s'hi incorpora i el ritme de progressió en els diferents nivells que la configuren, sempre que compleixi els requisits establerts.

Que significa això? La carrera es materialitza al TREBEP com un dret individual del personal funcionari de carrera i, de fet, en general tots els aspectes relacionats amb la carrera del personal funcionari (també la vertical) sempre tenen aquest tret comú. Les persones que no s'hi vulguin incorporar o que no hi vulguin progressar estan en el seu dret de no fer-ho.

b ) És personalitzada. El reconeixement dels nivells té caràcter personal i individual, i s'efectua considerant els mèrits presentats per la persona interessada, de conformitat amb els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

Per a la progressió de carrera s'han de tenir en compte una sèrie de «mèrits» concrets de cada persona, que són independents dels de la resta de persones; és a dir, si un any la persona no compleix els requisits per progressar o no vol progressar, ho pot fer l'any següent si compleix els requisits i, per tant, la seva progressió no està lligada a la dels altres.

c ) És progressiva. Com a regla general, l'accés als diferents nivells reconeguts en la carrera professional s'efectua successivament i de nivell en nivell, de tal manera que l'accés al nivell superior només s'assoleix si s'ha acreditat el reconeixement del nivell immediatament inferior.

Seguint amb el que s'ha indicat a la lletra anterior, si es vol progressar i es compleixen els requisits per fer-ho, es pot progressar de nivell en nivell. Òbviament, aquesta característica no té en compte l'enquadrament extraordinari, segons el qual hi ha persones que comencen la carrera directament en el nivell IV, ni determinades situacions que s'expliquen més endavant (punts 5.9, 5.10 i 5.11).

d ) És irreversible. El nivell reconegut té un caràcter irrevocable i consolidat amb caràcter general, llevat de l'aplicació de la sanció de demèrit que preveu l'article 96.1 e del TREBEP.

L'assoliment de diferents nivells es consolida i, per tant, si no és a través d'una sanció amb un expedient disciplinari previ, no es pot baixar de nivell.

Així mateix, el punt 5.2 de l'Acord de novembre de 2015 afegeix la possibilitat que el personal que en fase d'enquadrament extraordinari inicial adquirís el nivell màxim (és a dir, el nivell IV) pugui perdre aquest nivell si obté dues avaluacions negatives.

e ) És incentivada. El reconeixement de cada nivell està retribuït econòmicament mitjançant el complement de caràcter fix i mensual corresponent.

Aquest concepte retributiu es va introduir com ja s'ha assenyalat anteriorment, a la LFPIB, si bé les quanties s'aprovaren per acord. Aquestes quanties es divideixen per nivells de carrera professional i grups de titulació.

f ) És transparent. Les eines de mesurament dels paràmetres i dels criteris que s'han d'avaluar es basen en criteris objectius.

El desenvolupament de la carrera professional horitzontal ha de determinar què s'avalua i com; totes les eines de mesurament, així com els criteris i paràmetres, han de ser objectius i coneguts per part de totes les persones a qui s'apliquen.

g ) És avaluable. Es basa en l'avaluació de la competència professional i del desenvolupament del lloc de treball per accedir a cada nivell de la carrera professional.

La progressió s'ha de dur a terme amb una valoració prèvia de determinats ítems, que s'han d'establir amb anterioritat.

h ) És oberta. No té limitacions d'accés sempre que es compleixin els requisits bàsics establerts i els criteris definits per obtenir cada nivell.

Tot el personal inclòs hi pot accedir, i per progressar-hi han de complir els requisits establerts prèviament.

i ) És homologable. S'han de dur a terme les actuacions que permetin l'accés al sistema de carrera professional al personal que prové d'altres administracions, d'acord amb els principis i els criteris d'homologació que es determinin.

Aquest punt es va regular a l'Acord de Consell de Govern de 2018 per donar més facilitat a l'homologació de carrera del personal que prové d'altres administracions en les quals també tenen implantada la carrera professional horitzontal. Es veu a l'apartat específic d'homologacions.

j ) És independent del lloc o de la plaça que s'ocupi. Obtenir un nivell de carrera professional determinat o accedir a un altre no implica canviar el lloc de treball ni l'activitat que el professional du a terme.

En aquest punt cal remarcar que si bé és cert el que diu, s'ha de tenir en compte que és així sempre que no es canviï de cos, escala, especialitat o categoria professional, ja que la carrera professional horitzontal parteix de la progressió en un cos, escala o categoria professional i, per tant, l'assoliment de nivells dins cada un. Els canvis de cos, escala, especialitat o categoria professional suposen iniciar la carrera professional al cos nou, amb els matisos i excepcions que es fan més endavant en aquest document.

k ) És actualitzable mitjançant la revisió periòdica dels elements que es consideren en l'avaluació, de manera que responguin a la realitat i a les necessitats canviants de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels seus professionals.

Aquesta característica suposa que els elements que configuren l'avaluació poden anar canviant d'acord amb les necessitats de l'Administració en cada moment, i que la valoració de la trajectòria no ha de ser un fet estàtic i ha de poder respondre a necessitats, objectius i projectes de l'Administració en cada moment.