Omet navegació

1.1. La Comissió per a l’Estudi i la Preparació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic

Per l’Ordre APU/3018/2004, de 16 de setembre, es constituí la Comissió per a l’Estudi i la Preparació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, la finalitat de la qual era dur a terme les anàlisis i els estudis previs, així com elaborar un document que servís de base, per a l’elaboració posterior de l’Estatut esmentat.

Amb relació a la carrera professional, la Comissió posa de manifest el fet que opera únicament a través de l’ocupació successiva de diferents llocs de treball, ja que s’hi vincula la consolidació del grau personal.

La crítica al sistema actual de carrera professional (carrera vertical) que posa de manifest aquesta Comissió, es pot sintetitzar en els punts següents:

  • El personal funcionari és obligat a canviar de lloc de treball per poder progressar professionalment i econòmica. Generalment, aquesta mobilitat és en una altra àrea, per a la qual es té menys qualificació i competència. Aquest sistema genera una mobilitat artificial i excessiva, que és perjudicial des del punt de vista del funcionament eficient de l’organització i de l’optimització dels recursos humans.
  • El fet que la promoció econòmica es derivi de l’ocupació de llocs més ben retribuïts fa que l’organització produeixi una espiral artificiosa de creació de llocs de treball que, tot i no ser diferents substancialment quant a contingut respecte d’altres, atorguen diferents complements de destinació i específics, amb el propòsit de poder retenir les persones valuoses en determinats àmbits.

Les conseqüències d’aquest sistema són:

  • Una desnaturalització del sistema retributiu.
  • Una manca de racionalització de les estructures organitzatives.
  • Processos constants de convocatòries de llocs de feina que sobrecarreguen les unitats de recursos humans.

Les propostes de la Comissió d’una nova carrera professional s’articulen entorn del desenvolupament del lloc de feina i les competències del personal empleat públic.

Concretament, estimen convenient introduir mecanismes horitzontals de progressió i reconeixement en la carrera, que permetin avançar al personal funcionari, tant des del punt de vista retributiu com de prestigi.

Així mateix, la Comissió va advertir que la implantació d’un model de carrera horitzontal no és senzilla, ja que s’ha de lligar a l’avaluació de l’acompliment. Si no es pogués fer així, la conseqüència seria vincular-la al criteri formal (i desmotivador) de l’antiguitat.

La implantació de la carrera ha de tenir com a finalitat primera l’equilibri d’interessos entre l’organització i el personal al servei d’aquesta en el sentit següent:

a) Interès de l’Administració:

• Fidelitzar el personal.
• Professionalitzar el personal més ben qualificat i disposar-ne.

b) Interès del personal empleat:

• Millora de la posició jurídica.
• Millores retributives.