Omet navegació

2.1. Regulació bàsica

La regulació de la carrera horitzontal al Text refós de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (en endavant, TREBEP) estableix una possibilitat que s’ha de desplegar a les respectives lleis autonòmiques de desenvolupament.

Concretament, estableix:

Article 16. Concepte, principis i modalitats de la carrera professional dels funcionaris de carrera

2. La carrera professional és el conjunt ordenat d’oportunitats d’ascens i expectatives de progrés professional de conformitat amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat. Amb aquest objecte, les administracions públiques han de promoure l’actualització i el perfeccionament de la qualificació professional dels seus funcionaris de carrera.

3. Les lleis de funció pública que es dictin en desplegament d’aquest Estatut han de regular la carrera professional aplicable en cada àmbit que, entre d’altres, poden consistir en l’aplicació aïllada o simultània d’alguna o algunes de les modalitats següents:

a) Carrera horitzontal, que consisteix en la progressió de grau, categoria, esglaó o altres conceptes anàlegs, sense necessitat de canviar de lloc de treball.

b) Carrera vertical, que consisteix en l’ascens en l’estructura de llocs de treball pels procediments de provisió.

Article 17: La carrera horitzontal dels funcionaris de carrera

a) S’ha d’articular en un sistema de graus, categories o esglaons d’ascens i s’ha de fixar la remuneració a cadascun d’aquests.

b) S’ha de valorar la trajectòria i l’actuació professional, la qualitat dels treballs efectuats, els coneixements adquirits i el resultat de l’avaluació de l’acompliment. Així mateix, es poden incloure altres mèrits i aptituds per raó de l’especificitat de la funció exercida i l’experiència adquirida.