Omet navegació

2.2. La Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (en endavant, LFPIB)

El títol VI de la LFPIB desenvolupa la carrera administrativa i, concretament, l’horitzontal:

Article 62. Carrera professional

1. La carrera professional del personal funcionari consisteix en la progressió en el si de l’Administració, d’acord amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat.
2. La carrera professional del personal funcionari es fa efectiva a través de la consolidació del grau personal, de la promoció interna i de la mobilitat.

Article 62 bis. Carrera professional horitzontal

1. La carrera professional horitzontal consisteix en la progressió de nivell o esglaó, sense necessitat de canviar de lloc de feina, com a conseqüència de la valoració de l’acompliment i l’actuació professional, de la qualitat dels treballs efectuats i els coneixements adquirits i transferits. L’efectivitat definitiva del sistema de carrera horitzontal requereix, en tot cas, la implantació prèvia de sistemes d’avaluació de l’acompliment.
2. La carrera professional horitzontal s’estructura en nivells o esglaons consecutius, denominats «nivells de carrera», que podran ser diferents per a cada grup o subgrup, i en cadascun dels quals el personal funcionari ha de romandre un període de temps mínim per adquirir les competències necessàries per poder accedir al nivell de l’esglaó superior.
3. La carrera professional horitzontal s’inicia des de la presa de possessió com a personal funcionari de carrera. Així, la persona funcionària inicia la carrera en el nivell d’entrada després del procés selectiu, que ha de tenir la consideració de mínim i no pot ser retribuït. Una vegada adquirit el nivell mínim, la progressió en la carrera té caràcter voluntari.
4. El sistema de carrera professional horitzontal s’ha de desenvolupar reglamentàriament, prèvia negociació amb les organitzacions sindicals.
5. Els efectes en la carrera professional horitzontal pels canvis de cos, escala, especialitat o categoria professional d’origen a grups de titulació superior s’han de determinar reglamentàriament, prèvia negociació amb les organitzacions sindicals.

D’altra banda, el complement de carrera professional va ser introduït a la Llei 3/2007 per la Llei 18/2016, de 29 de desembre, de pressuposts generals per a l’any 2017.

L’article 17 del TREBEP estableix que les lleis de funció pública que es dictin en desplegament de l’Estatut poden regular la carrera horitzontal del personal funcionari de carrera. L’Administració de la CAIB així ho ha fet, i ha articulat un sistema de fins a quatre nivells en cada grup o subgrup i ha fixat una remuneració fixa en cadascun d’aquests nivells. Per tant, el complement de carrera retribueix la progressió assolida dins el sistema de carrera (és a dir, la carrera horitzontal prevista a l’article 16 de l’EBEP).