Omet navegació

1. Introducció

El sistema retributiu està integrat per un conjunt de normes i processos que defineixen l’estructura i els conceptes retributius aplicables al personal al servei de les administracions públiques.

Els serveis i departaments de la Direcció General de Funció Pública tramiten una gran diversitat de procediments, alguns d’ells amb incidència retributiva. Aquest curs se centra principalment a descriure i analitzar els procediments que afecten el sistema retributiu i la normativa aplicable.

Un dels drets principals i més fonamentals de tota persona treballadora és el dret a percebre una retribució com a contraprestació per la feina que ha de dur a terme. La Constitució espanyola, en l’article 35.1, estableix que totes les persones tenen el deure i el dret de treballar. Així mateix, aquest precepte fixa el dret de les persones treballadores a percebre una remuneració suficient per satisfer les seves necessitats. Respecte al personal funcionari de l’Administració de la CAIB, així ho reconeix expressament l’article 115 c de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (document d’interès núm. 1). Aquest precepte disposa que el personal funcionari al servei de l’Administració autonòmica té dret a percebre les retribucions i les indemnitzacions per raó del servei que siguin procedents. L’article 14 d del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (document d’interès núm. 2), també preveu aquest dret en termes molt similars. A l’hora de definir el personal funcionari (article 9) i el personal laboral (article 11), el text refós de l’EBEP també fa referència expressa al caràcter retribuït de la prestació dels serveis d’aquests empleats públics.

Abans d’entrar a analitzar els procediments de gestió de personal amb incidència retributiva, és convenient tenir una visió global del règim retributiu del personal funcionari i del marc normatiu que s’aplica en aquesta matèria. Així mateix, també és important fer referència a altres prestacions a càrrec a l’Administració de la CAIB, que es perceben a través de la nòmina, tot i que no tenen el caràcter de retribucions. Per aquest motiu, la primera unitat del curs se centra principalment a analitzar el règim retributiu aplicable al personal funcionari de l’Administració de la CAIB. Les tres unitats restants del curs se centren en l’anàlisi dels procediments de gestió de personal funcionari amb incidència retributiva.