Omet navegació

Prestacions o ajudes d’acció social

Les prestacions que integren el que es denomina acció social a favor del personal funcionari i laboral al servei de l’Administració pública no formen part del règim retributiu; això sí, el procediment de concessió el tramita la direcció general competent en matèria de funció pública. Un cop atorgada l’ajuda, l’import corresponent s’abona juntament amb la nòmina, excepte en aquells casos en què les persones beneficiàries no percebin nòmina i, en conseqüència, l’ajuda s’hagi d’abonar per mitjà de transferència bancària o xec nominatiu.

Aquestes prestacions són ajudes que permeten atendre tota una sèrie de situacions la naturalesa de les quals les fa susceptibles de protecció o de tutela per part de l’Administració.

Les prestacions o ajudes d’acció social estan actualment regulades en el Decret 135/1995, de 12 de desembre, pel qual es regula l'acció social a favor dels funcionaris i del personal laboral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret 135/1995 classifica les ajudes en tres tipus:

I- Ajudes per a l’atenció social, que inclou les següents:

a) Ajuda per a l’atenció a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
b) Ajuda per a fills o filles menors de devuit anys.
c) Ajuda per a estudis del personal al servei de la Comunitat Autònoma i fills.
d) Ajuda de viduïtat per als cònjuges del personal de la CAIB.
e) Ajuda d’orfandat per a fills o filles del personal de la Comunitat Autònoma.
f) Ajudes per jubilació, o situacions assimilades, del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma.


II- Prestacions de caràcter higienicosanitari, que inclouen les següents:

a) Ajuda per compensació de despeses derivades d’assistència sanitària.
b) Concertació d’una assegurança col·lectiva per cobrir els riscs de mort i d’invalidesa permanent, en els graus de total per a la professió habitual, que impliqui el cessament o l’extinció del contracte, i absoluta per a tot tipus de treball, com també els de gran invalidesa que s’hagi produït per accident laboral.
c) Revisions mèdiques.

III- Altres prestacions: les bestretes

Les prestacions o ajudes d’acció social a l’Administració de la CAIB són objecte d’estudi en el tema 6 d’aquest curs, per la qual cosa no ens hi estendrem més en aquesta unitat.