Omet navegació

9. Règim retributiu del personal laboral de la CAIB

El text refós de l’EBEP no fixa el règim retributiu del personal laboral al servei de les administracions públiques. L’article 21 d’aquest text normatiu sí que especifica que les retribucions del personal laboral s’han de determinar d’acord amb la legislació laboral, el conveni col·lectiu que sigui aplicable i el contracte de treball, respectant en tot cas el que estableix aquest precepte.

L’article 26 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, defineix el salari en els termes següents:

Es considera salari la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors, en diners o en espècie, per la prestació professional dels serveis laborals per compte d’altri, tant si retribueixen el treball efectiu, sigui quina sigui la forma de remuneració, com els períodes de descans computables com de treball

L’article 26 que s’ha transcrit especifica que l’estructura del salari s’ha d’establir mitjançant la negociació col·lectiva i, subsidiàriament, el contracte de treball individual. Això sí, l’Estatut dels treballadors fixa una estructura retributiva bàsica, formada per:

a) El salari base, com a retribució fixada per unitat de temps o d’obra.
b) Els complements salarials fixats en funció de les circumstàncies relatives a les condicions personals del treballador, a la feina feta o a la situació i els resultats de l’empresa, que s’han de calcular d’acord amb els criteris que es pactin a aquest efecte.

Cal destacar que no tenen la consideració de salari:

  • Les quantitats percebudes per la persona treballadora en concepte d’indemnitzacions per les despeses efectuades com a conseqüència de la seva activitat laboral.
  • Les prestacions i indemnitzacions de la Seguretat Social.
  • Les indemnitzacions corresponents a trasllats, suspensions o acomiadaments.
  • Les bestretes.

El capítol X del Conveni col·lectiu per al personal laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (document d’interès núm. 5) fixa l’estructura salarial d’aquest tipus d’empleat públic. Seguint aquest Conveni, l’Administració de la CAIB també classifica les retribucions del personal laboral al servei de l’Administració de la CAIB en retribucions bàsiques i complementàries.