Omet navegació

c) Com s’expressa l’empatia?

Hi ha diverses maneres d’expressar empatia, una de les quals és fer preguntes obertes, que ajuden a continuar la conversa i fan veure a l’altra persona que estam interessats per les coses que conta.

També és important intentar avançar lentament en el diàleg, d’aquesta manera ajudam l’altra persona que agafi perspectiva del que li passa, deixam que els pensaments i els sentiments vagin a l’uníson i ens dóna temps d’assimilar i reflexionar sobre el tema.

Abans de donar la nostra opinió sobre el tema, hem d’esperar a tenir prou informació, assegurar-nos que l’altra persona ens ha contat tot el que volia i que nosaltres hem escoltat i interpretat correctament el que és essencial del seu missatge.

De vegades els altres no necessiten la nostra opinió i consell, sinó saber que els entenem i que escoltam el que ens volen transmetre.

Quan hàgim de donar la nostra opinió sobre el que ens expliquen és molt important fer-ho de manera constructiva, ser sincers i procurar no ferir amb els nostres comentaris.

Per a això és molt important ser respectuós amb els sentiments i els pensaments de l’altra persona i acceptar obertament el que ens explica.

És aconsellable tenir una bona predisposició per acceptar les diferències que tenim amb els altres, ser tolerants i tenir paciència amb els que ens envolten i amb nosaltres mateixos. De tota manera, ser tolerants no vol dir que hàgim de suportar conductes que ens fan mal o que poden fer mal als altres, sinó acceptar, comprendre i respectar les diferències.