3.2.11. El fatídic interès humà
Des de fa anys, la lluita per les audiències ha instal·lat a les televisions la consigna de treballar temes i arguments d’«interès humà». Sovint, aquesta definició té una derivació viciosa que confon els temes interessants amb els tòpics folklòrics. Cuina tradicional, pagesia, festes populars, costums, rondalles... tenen un protagonisme a la pantalla que no es correspon amb la diversitat de la població, una part important de la qual es sent allunyada d’aquestes propostes, sobretot quan es presenten de forma continuada i exclusiva.
Aquesta circumstància fa que no sempre s’expliqui clarament tots els extrems de l’evolució de l’atur a les Illes Balears –per posar un exemple–, però si que es coneguin les temperatures màximes i mínimes de la majoria de pobles.
La franja més ample d’espectadors d’IB3 és la que correspon a persones majors de 55 anys que viuen als pobles.
La necessitat de donar espectacularitat a les propostes televisives ha topat amb un gran aliat: la informació meteorològica, que és avui un dels grans temples argumentals. Se n’ofereix de forma continuada i detallada. Una exageració. La televisió sembla decidida a demostrar als seus espectadors que a les Illes Balears a l’hivern fa fred i a l’estiu, calor.